3 начина на отслабване

3 начина на отслабване

3 начина на отслабване

Гликемична диета

Гликемичният индекс (01) действа като ориентир при избора на хранителни продукти – той измерва действието им върху нивото на кръвната захар. Идеята е, че “добрите” въглехидрати с нисък 01 поддържат нивото на инсулина ниско, което прави по-лесно разграждането на мазнините в тялото.

Гликемичното съдържание се взима допълнително под внимание при избора на продукти. Новата гликс диета се състои от програма в 3 стъпки. Тя започва с дни, в които се консумират само супи. Участниците постепенно се научават да се ориентират в гликемичната стойност на отделните продукти, която може да се променя също в зависимост от начина на приготвяне на храната.

Методът “Логи” залага най-вече на голямото количество плодове и зеленчуци, достатъчния прием на белтъчини и високостойностни мазнини и само малката консумация на пълнозърнести продукти. Освен 61 при избора на продукти се отчита и общото гликемично съдържание.

Предимства и недостатъци:

+ В повечето студии диетата се признава за здравословна и ефективна в дългосрочен план. Целта й е трайно хранително преустройство.

— Отчитането на гликемичните индекс и съдържание за всекидневна употреба е непрактично и непрецизно: въздействието на отделните храни върху кръвната захар зависи от много фактори, например от начина на приготвянето им или от комбинирането на продуктите.

Какво казва науката? Остава спорно дали загубата на тегло се дължи на гликемичния индекс, или за това способства намаленият калориен прием. При достатъчен калориен прием гликс-храненето може да се практикува безпроблемно за продължителен период от време.

Разделно хранене

Въглехидратите и белтъчините се приемат разделно в рамките на деня. Тeорията е, че организмът не може да ги метаболизира едновременно. Калории и количества не се отчитат.

Нареченото на името на своя създател д-р Хей разделно хранене се състои до 80% от зеленчуци, плодове и салати. Вариантите на разделно хранене при диетата „слаби в съня” обещават топящи се килограми при отказване от въглехидрати вечер.

Предимства и недостатъци:

+ Поради голямото участие на плодове и зеленчуци храненето съдържа много здравословни баластни вещества.

— Разделеното на въглехидрати и белтъчини хранене не е лесно да се провежда всекидневно, особено в семейна среда. Трябва също да се внимава за осигуряването на организма с достатъчно калций.

Какво казва науката? Теориите за разделното хранене не могат да бъдат доказани научно. Значението на времето за хранене все още не е достатъчно добре проучено. Разделното хранене обаче помага на някои при контрола на собственото отношение към храненето. Ако се внимава за енергийния прием, свалянето на килограми е възможно.

Инстантна диета

Индустриално произведените инстантни диетични храни под формата на шейкове, супи и каши заместват частично или изцяло храненето. Бедните на калории протеинови смеси са засищащи и позволяват бърза редукция на теглото.

Подкрепяната от лекарите “Оптифаст” програма продължава 1 година и се състои в началото само от инстантни храни. Участниците се упражняват и постепенно усвояват здравословен начин на хранене. В аптеките и интернет се предлагат различни инстантни продукти.

Предимства и недостатъци:

+ Бързите резултати в началото повишават мотивацията.

— Лекарите препоръчват подобна инстантна диета само при ВМ1 над 30 и то ако се провежда под медицинско наблюдение.

Какво казва науката? Храненето с диетични инстантни храни прави възможно свалянето на 8 до 12 килограма за 8 седмици. Различни центрове за отслабване предлагат помощни поддържащи програми. Методът не е замислен като дългосрочна програма, той подпомага първоначалните стъпки в редуцирането на наднормено тегло. В дългосрочен план трябва да се предприемат стъпки за преустройство на храненето и стила на живот.

Автор: Info4U.bg

август 17, 2016 / by / in ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *