Очарованието на Еленския балкан

Очарованието на Еленския балкан

Очарованието на Еленския балкан

 

Елена – кой не е чувал за това прекрасно българско градче, изпълнено с история, дух и красота. Толкова много исторически обекти са се съхранили живи и до днес, че можем да го наречем хранилище на българщината. Не, че няма и други такива градове, има и то много (с което сме горди!), но малко от тях са разположени в центъра на Балкана, в  центъра на Стара планина.

Еленският балкан е прекрасно място за туризъм и почивка, всеки решил да прекара своето свободно време там, избира да се потопи в чара на природата, такава каквато е, автентична и чиста. Множество еко пътеки, реки, причудливи местности и множество интересни места за разходка биха запълнили графикът на почивката ви и биха ви дарили незаменими преживявания и емоции.

Някои от природните и културни забележителности на Еленския балкан са:

Марков камък – огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко; Раев камък; Дървото Слона – огромен дъб, на 1300 години, който има един нисък и дебел клон, приличащ на хобот; Христовският водопад; Връх Чумерна; Връх Острец; Връх Симаново; Римски мост от 10 век с характерните си извивки и каменни зидове, Ранновизантийската крепост „Калето“, Екопътека „Стара река“ в близост до село Стеврек, Гърбавата чешма, Христовски водопад, които се намира южно от махала Христовци в землище на село Руховци. Надморската височина, на която се намира е 400 метра. До природната забележителност „Водопада” на р.Мийковска може да се стигне по маркирана еко- пътека, с обособени кътове за отдих.

В близост до село Плаково са Килифаревски манастир, Къпиновски водопад, Плаковски манастир, Плаковски язовир, Къпиновски манастир, Присовки манастир – все места носещи особен дух и заслужаващи вниманието ни.

Близо до всяка точка на нашата мила родина Еленският балкан e късче очарование, което всеки трябва да си подари!

септември 18, 2017 / by / in ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *