10 малко известни факта за канелата

10 малко известни факта за канелата

10 малко известни факта за канелата

Канелата е сред най-широко употребяваните подправки по света и у нас. Тя се среща във всеки български дом и е използвано средство в народната ни медицина. За нейните ползи се говори много и особено в зимния период уханието и се разнася от всеки дом. Днес решихме да ви запознаем с 10 малко известни факта за канелата.

  1. В Древен Египет канелата се е считала за по-ценна от златото. Тя се е използвала и в процеса на балсамиране.
  2. Годишно средно в света се произвеждат между 27 500 и 35 000 тона канела
  3. В китайската медицина канелата се използва за лечение на настинки, гадене, стомашни раздразнения и менструални болки.
  4. Канелата още се използва при диабет и като хранителна добавка за подобряване на храносмилането.
  5. Според последни проучвания канелата подпомага мозъчната активност и може да бъде полезна при дегеративни мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер
  6. Канелата има четири разновидности: Цейлонска/ най-използвана в България/, Касия/китайска разновидност/, виетнамска и индонезийска.
  7. Предозирането с канела от вида Касия, която широко се използва в САЩ и Канада носи потенциални рискове за здравето. Вида Касия съдържа токсин-кумарин, който в големи количества е вреден за черния дроб.
  8. През 2016 година канелата стана особено популярна благодарение на поредното предизвикателство в социалните мрежи. Предизвикателството се състои в заснемане на това как участникът изяжда лъжица пълна с канела.
  9. Императорът Нерон изгорил целите годишни запаси от канела на погребението на своята съпруга като знак на неговата печел.
  10. В Швеция празнуват Националния ден на канелата на 4-ти октомври.

Изглежда, че канелата е една от най-популярните подправки в света и то с основание. Ползите от нея са доказани и изпитани във времето.

ноември 22, 2017 / by / in ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *