Цветни стълбища с послание!

Цветни стълбища с послание!

Цветни стълбища с послание!

Номер 1. Екип от млади сирийски студенти на име “Джоуд” рисува най-дългото стълбище в техния град
с надеждата да разпространи послание за мир към своята общност и света. Архитектът, който ръководи проекта, казва: “Сирия днес е земята на кръвта, а не цветовете, затова се опитваме да направим кътче от любов и мир във военната зона”.

Номер 2.  Това лудо и цветно стълбище с плочки е дело на чилийския художник Хорхе Селарон. След като е пътувал по света, Селарон се премества в Рио през 1983 г. в малка къща точно пред опустошеното стълбище, свързващо районите Лапа и Санта Тереза.

Това са 215 стъпала, които изцяло са покрити с маолика, събрани в градските райони на Рио или дарени от посетители от цял свят.

От 1990 г. насам Селарон полага над 2000 плочки, главно в червено: уникални парчета, представляващи “почит на бразилския народ”. Ако дойдете тук сутринта и най-вероятно ще го видите, както обикновено. Ако искате, донесете собствената си плочка и той ще я добави към работата си *.

Днес стълбището на Selarón (Escadaria Selarón) е известно място в Рио, набор от международни песни и видеоклипове. Хорхе Селарон станал почетен гражданин на град Рио де Жанейро.

Номер 3. 16-то Авеню, Сан Франциско

Ирландска фирма за керамика и  художникът  Colette Crutcher от Сан Франциско са авторите на това стълбище. Всъщност това стълбище се превърна в най-дългата мозаечна стълба в света с над 2000 красиви плочки и 75 000 фрагмента от плочки, огледала и витражи от различни цветове. Освен това, плочките от 16-то Авеню са скритото съкровище на Сан Франциско. Безброй ръчно изработени цветни плочки във формата на звезди, птици, цветя, риба и още повече носят имената на над 200 местни жители и фирми, които помогнаха да се осъществи тази мечта.

октомври 10, 2017 / by / in ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *