Световен ден за борба срещу СПИН

Световен ден за борба срещу СПИН

Световен ден за борба срещу СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Болестта е официално регистрирана през 1977г. През 1988г. Световната здравна организация отбелязва за пръв път Световния ден за борба срещу СПИН. От този ден нататък събитието се провежда в цял свят. Основната цел е да се постигне по-голяма информираност по въпросите свързани с ХИВ/СПИН, като акцента пада върху превенцията на заболяването.

Как и кога се появява СПИН?

През 1977 и 1978г. са регистрирани първите случаи на СПИН в САЩ, Хаити и Африка.През 1982 г. заболяването получава своет име-Синдром на придобитата имунна недостатъчност, но все още никой не знае какво точно го причинява. Едва през следващата година учените успяват да изолират вируса на ХИВ. Първият случай на болестта у нас е регистриран през1986г., заболелият е чуждестранен студент. Към настоящия момент носителите на вируса на ХИВ в световен мащаб са над 36 милиона.

Какво символизира панделката?

Червената панделка, която през годините се превърна в символ на анти-СПИН кампанията е изработена от група худжници, които се кръщават Visual AIDS. Те неслучайно избират червения цвят за панделката. Той символизира цвета на любовта и кръвта. Панделката цели да изрази съпричасността към болните, близките на починалите от страшната болест, но в същото време служи като предупреждение за опасноста от това коварно заболяване.

INFO4U.BG ви  приканва да се информирате за начините, по който човек може да се предпази от заразяване с вируса на ХИВ. Все още не съществува лечние за тази опасна болест, лекарите са постигнали много добри резултати в поддържащата терапия, но най-добрия метод е превенцията.

декември 1, 2017 / by / in

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *