Как да преборим колита?

Как да преборим колита?

Как да преборим колита?

Колит e възпаление на дебелото черво. Причини за заболяването са болестни микроорганизми, както и грешки при храненето с дразнеща или недоброкачествена храна.

Острият колит започва отведнъж със силни болки вляво в корема и почти винаги придружени със спазми. Понякога болният има диария, примесена с кръв и слуз, бързо се срива, езикът е обложен, има жажда и липса на апетит.

От остър колит е възможно да се превърне в хроничен колит с непостоянни болки и постоянно редуване на запек  с диария. Хроничният колит се изразява доста различно в зависимост от увреждането и причината. Болният получава непостоянни болки в корема, които се усещат особено, когато пациента отхвърля диетата.

Диeтичното хранене при хроничния колит, придружен с диария, трябва да отговаря на следните условия:

  1. Храната не бива да съдържа вещества, дразнещи лигавицата на дебелото черво.
  2. Храната трябва да е богата на белтъчини, витамини и соли и да се ограничават въглехидратите.
  3. Да се провеждат разтоварващи дни с плодове, плодови сокове или чай.

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ

Чай, месни бульони, слизести супи, печено или варено месо, скара, нетлъста печена риба, сирене, овесени ядки, каши, юфка, макарони, диетична извара, кисели и желета, лимонов или портокалов сок, ябълки, ягоди, сухар, пюре от моркови; картофи, цветно зеле.

ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ

Плодове и зеленчуци, богати на целулоза, риба и консерви, солени ястия, всички подправки, чеснов лук, лук, туршии, яйца, мляко, захар и черен хляб.

Разтоварващите дни се провеждат 2-3 дни с билков чай, ябълки добре узрели и очистени от корите, твърдите части около семките и претрити на кашичка. Освен ябълки могат да се дават ягоди.

След провеждане на разтоварващата диета пациентът трябва да премине към по-разширено хранене, като храната се дава в кашообразен вид.

Диетично хранене при хроничен спастичен колит, придружен пъс запек:

При хипокинетичната форма на запек да се препоръчва богата на целулоза и небалансирани вещества храна.

Препоръчват се:

  • пълнозърнест хляб с трици,
  • необелени плодове (сини сливи, круши, кайсии),
  • много салати и зеленчуци (краставици, домати, зелен фасул, зеле, алабаш),
  • сухи зеленчуци,
  • ядки,
  • газирани или леко ферментирали сокове,
  • боза,
  • бира,
  • кефир,
  • мътеница,
  • кисело мляко,
  • масло,
  • олио,
  • захар,
  • пчелен мед,
  • конфитюри и мармалади.

При хиперкинетичната спастична форма на запек се препoръчват ниски на целулоза храни — пчелен мед, захар, желета, мармалади, масло, олио, кисели напитки, месо, риба,обелени плодове, пюрета, бисквити, макарони, хляб, баница, тестени сладкиши със захар и пчелен мед, всякакви сокове от плодове и зеленчуци.

Автор: Info4U.bg Използвано изображение: Pixabay.com

август 27, 2016 / by / in ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *