За здрава и красива кожа

За здрава и красива кожа

За здрава и красива кожа

През лятото кожата често е твърде суха, напукана или мазна, със склонност към зачервявания, кожни раздразнения и обриви.

Решението не е в скъпите козметични продукти, а в това какво слагаме на масата.

Как да се храним, за да забравим за дерматологичните проблеми и да имаме здрава и красива кожа?

Кожата е органът с най-голям обем в тялото, изпълняващ множество функции – защитава ни от негативните фактори на околната среда, от микробите, У- лъчите, жегата, студа. Освен това играе съществена роля в обмяната на веществата.

Специалистът може с лекота да познае по кожата от какви здравословни проблеми страдаме – например язвата на панкреаса, колитът и дисбактериозата влошават цвета на лицето, провокират различни възпаления, пъпки и т. н.

Козметиката носи само краткотрайно и временно решение.

Ако искате кожата ви трайно да изглежда добре, трябва да промените начина си на хранене и най-вече менюто си:

Откажете се от пържените, пушените и консервираните продукти и наблягайте на пресните плодове и зеленчуци – така ще снабдите организма с витамини.

Необходимо е да си осигурите достатъчно количество протеини и мазнини. Протеините повишават тонуса на кожата, а недостигът им може да предизвика трудно зарастване на раните и нацепване на кожата. Мастните киселини (омега-3 и 6 има в мазните морски риби и авокадото) са жизнено важни за усвояването на витамин „А“, който отговаря за обновяването на кожата. От тях зависят гладкостта и цветът на кожата, както и отсъствието на бръчки.

Витамин С (на който са богати цитрусите) активира синтеза на колаген. Всички витамини от групата „В“ играят огромна роля за здравия вид на кожата. Ще ги откриете в бобовите храни, спанака, ядките, яйцата, черния дроб, млякото, месото, субпродуктите, пълнозърнестия хляб.

За да бъде кожата ви гладка и млада, има нужда от витамин „Е“. За да си го осигурите, консумирайте нерафинирани растителни масла, ядки, листни зеленчуци, грах, доматено пюре, патладжани, моркови.

Приятен апетит и красива кожа!

здрава и красива кожа 2Автор: Info4U.bg

август 17, 2016 / by / in , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *